Tønnebål i Kirkebukten i Laksevåg og St. Hansaften hører sammen, og festkvelden i 1998 var ikke noe unntak. Olsvikhuset ventet på å bli flyttet fra sin tomt foran nåværende Damsgård Brygge, og et par måneder tidligere var taksteinene fjernet på dugnad. Klokken ble 22.00 og fakkelen lyste opp storbålet med litt mer dramatikk enn noen hadde forestilt seg på forhånd. En stri nordavind herjet og gnister fra bålet tok fyr i takpappen. Men heldigvis fikk Buekorpsets og brannvesenets snarrådige folk raskt slukket ilden.
For å få Olsvikhuset klart til at vi kunne flytte det med kran, slo vi samme høst huller i grunnmuren og førte tunge stålbjelker inn under huset. Brente bord under huset - som viste at dagens hus ikke var det første på tomten - ble studert med stor interesse. Når det første huset ble oppført vet vi ikke sikkert, men en obligasjon med sirlig gotisk håndskrift datert, Bergen 24. juli 1832, forteller at Ole Ingebrigtsen da er huseier. Hans Johannessen Steen og Ole Johannessen Hauge overtar som nye eiere i 1849. Men etter 5 år selger Hans sin del til Ole. Gamlehuset på vår lille tomt brenner helt ned i 1887/88, Men bygges opp igjen i 1889; dette sier i hvertfall branntakstdokumentet, og i 1901 takseres nybygget til kr. 5.400,- Ole selger nybygget videre til Andreas Olsen Olsvik mellom 1901 og 1914, og Olsvikfamilien skal bli byggets mest kjente eiere.
Vi er i 1920-årene, Laksevåg kirke får sin nybarokke fasade og Damsgårdsveien gjøres bredere. Kommunens trussel om å ekspropiere huset har ligget som en konstant trussel helt fra 1920-årene og til 1998. Gjennom flere tiår ligger det som en halvøy langt ute i veibanen.
Første etasje ombygges til butikker i 1930-årene. Hvem av de grånende Laksevågianerne husker ikke Anna Olsviks snopebutikk, hvor man kunne la sukkerkandissen smelte på tungen? Fra de siste tiårene husker vi rørleggerfirmaet til Olav Mørner.
Kikker du inn vinduene fra gateplan i dag, ser du en tidsriktig landhandel. Riktignok lå denne, Gangdal Landhandel opprinnelig ovenfor dampskipskaien i bygden Kystnes ved Hardangerfjorden. Da landhandelen stengte, ble interiøret flyttet til en av tregårdene på Bryggen i Bergen og brukt som antikvitetshandel. Alt trearbeidet er gjort av lokale håndverkere i Hardanger. Huset kom på plass i "Gamle Laksevåg" i 1998, det er en gave fra Hermund Linde (utbyggingsfirmaet Arealutvikling) og den er vi meget takknemlige for.
Men kom å se selv - her er mye "gott" og interessant !